Vinzarea cabinetelor medicale a fost suspendata

Articol aparut in data de 07.11.2007 in Cotidianul Evenimentul Zilei ( www.evz.ro ), preluat de stiri.rol.ro

"Este o mare bataie de joc", spune dr. Tania Bernstein, presedintele Asociatiei Medicilor de Familie Iasi. Doar o mica parte dintre cei peste 16.000 de doctori vizati de lege au apucat sa-si cumpere cabinetele.

Aplicarea legii prin care medicii de familie si specialistii puteau cumpara cabinetele medicale in care-si desfasoara activitatea a fost suspendata de Curtea Constitutionala (CC), deocamdata pentru 45 de zile.

Decizia a fost luata dupa ce un consiliu local din Solont (judetul Bacau) a refuzat sa vinda spatiile in care functioneaza cabinete medicale la solicitarea prefecturii, iar CC a acceptat ca legea nu este constitutionala. Asta in conditiile in care, in alte patru cazuri judecate, Curtea a declarat legea constitutionala.

Decizia nemultumeste medicii, pentru ca doar o mica parte dintre ei au reusit sa-si cumpere cabinetele. Situatia trebuie lamurita acum de legiuitor, respectiv de guvern, pana la inceputul lunii decembrie. Daca nu o face, legea ar putea fi suspendata definitiv.

"Curtea Constitutionala ne-a admis exceptia de neconstitutionalitate pentru ca eludeaza Constitutia. Consiliile locale sunt obligate in mod abuziv sa-si vanda bunuri aflate in proprietate privata, fara o despagubire justa si prealabila. Sint incalcate prevederile articolului 44 din Constitutie, care garanteaza ocrotirea dreptului de proprietate privata indiferent de titular, si ale articolului 120, care consacra principiile descentralizarii si autonomiei locale.Reusita este cu atat mai notabila cu cat nu mai putin de patru decizii anterioare ale aceluiasi for asupra aceluiasi obiect s-au soldat cu declararea constitutionalitatii prevederilor acum criticate de Curtea Constitutionala ", explica avocatul Gabriel Ionita, cel care a reprezentat in instanta consiliul local in cauza.

"Este o mare bataie de joc. Mi se pare incredibil ca un guvern sa dea o lege care sa poata fi atacata la Curtea Constitutionala. Oricum, cei care si-au cumparat deja cabinetele cred ca vor ramine cu ele. Medicii care nu au reusit acest lucru, nu stiu ce vor face. Este dificil, deoarece daca nu este proprietatea ta, nu iti vine sa faci investitii in renovare si dotare a spatiului. Pentru ca oricand poti ramane fara acesta", a spus dr. Tania Bernstein, presedintele Asociatiei Medicilor de Familie Iasi.

Reprezentantii MSP sustin ca rezolvarea problemei nu tine de ei: "MSP a luat act de decizia Curtii. Acum legea este transmisa parlamentului si guvernului, care au termen 45 de zile ca sa gaseasca o solutie pentru a iesi din neconstitutionalitate".

Cabinetele, vindute cu maximum 70 euro/mp

Ordonanta de Guvern privind vanzarea cabinetelor medicale a intrat in vigoare la jumatatea anului 2006 si permite medicilor de familie si specialistilor din ambulator sa devina proprietarii cabinetelor in care lucreaza pentru sume mult mai mici decit pretul pietei. In toata tara sint peste 16.000 de doctori care se inscriu in aceasta categorie, dintre care 12.000 sunt medici de familie.

Pretul de vanzare al cabinetelui difera in functie de zonă. Astfel, in localitatile de gradul 0, cum este si Capitala, pretul maximal este de 70 euro/mp.

Pentru localitatile de rangul I - cum este Iasul, pretul a fost stabilit la 50 euro/mp , sumele scazind pina la 15 euro/mp, pentru localitatile de rangul V. Pretul de vinzare al terenului pe care se afla cabinetul este de 1 euro/mp, pentru o suprafata de maximum 250 mp. Pentru restul, terenul se vinde la pretul pietei.

Citeste articolul pe stiri.rol.ro

© 2011 Cabinet Avocat Gabriel Ionitaby www.efficientsolutions.ro